Vyberte stránku

Adventní básnička

od | Pro 16, 2018 | Příběhy

Nedělní chvilka poezie

 

Jencek HostJeZmrd – “Jak jsem se stal nesnesitelným”

 

Když jsem se narodil a poprvé kouknul na tenhle svět,
byl jsem modrej jak šmoula a pupeční šňůru kolem krku mě mohl každej závidět!
Máma nemohla i přes velký vnady, krmit tak, abych neumřel hlady.
Tenkrát jsem nevěděl, že budu pravdy písařem – to je tak , když se narodíš císařem…

Místo nějakýho Sunaru, olizoval jsem pivní pěnu na baru. V osmi letech točil jsem pod rysku
cenťák a žádnej kotrmelec nebo šplh – Já uměl narazit Hekťák.
Kámoše z bicyklu svrběl konečník, já se motal v kuchyni a skvěle hrál kulečník.
Žádnej americkej světabol, u nás se hrál karambol.

Dneska koukáš, aby za slušnou kačku, měl jsi děcek hlídačku.
Do toho já ale nejdu, mě vychovávala banda věčně ožralejch strejdů….
Poznáš pár prvních hlupáků, ani se nenaděješ a ksicht máš plnej jebáků…
Vše jde skvěle, ruka ruku myje, najednou jsi tlustej a máš první strie…

Tak co, na co máš pifku? Ani se nerozmýšlej – jdeš na hotelovku…
Nevím jak to bylo v tom koloritu, ale mám i státem uznanou maturitu…
Nebyl jsem sám, kdo měl spousty neomluvenejch hodin…
Studovalo se mnou i spousty týpků z jinejch hospodskejch rodin…

Když si kámoši jeli zkusit život v prváku na první brigošku…
Já už za kilopade měsíčně šukal u moře Talošku…
Žádný muka, žádný starosti, kontinuální štěstí a z něho velkookej řetěz…
Seš mladej, svět Ti leží u nohou, to je tak, když si nevážíš peněz…

Ve víně je pravda a bejvá na dně, tím líp ze mě jde, co je ve mně…
Hlavně se z toho nepoblejt, ale všem doporučuju si na dně chvíli pobejt…
Všechno by se do básničky nevlezlo, ze všeho mě vytáhlo to mý zpropadený řemeslo…
Bylo mi občas ouvej, ale vím v čem jsem kurva dobrej…

Dnešní doba mě někdy tak sere, ta “skvělá” moderna nás tak bere. Dřeme jak
roboti a většinou jsme u toho kokoti. Nahoře huj a dole fuj, jen cizím názvem hlavně jídlo počastuj…
Z toho by se zblila i Magdalena Dobromila…

Já už kurva nechci, nemám z toho erekci. Já nechci žrát bramborový pyré, já chci kašu lidé. Já Vám seru na karotku. Seru na šalotku.! Maximálně do výlohy šamotku…
Proč je všechno tomatový, když je to rajčatový? Aha..to je světový..

Furt se sere někam “creme fraiche”, když stačí zakysaná smetana, to neřeš!!…
No a fakt se tak na tom bazíruje, že se to prso filíruje??
Šnycl se suflíruje, na moři surfuje a s chlastem flambuje..
Nesmaží se, už se jen frituje!!! A pak se flirtuje a vyjetej olej filtruje….

Máš-li nemoc, táhneš maso přes noc, ale ne moc!!!
Kus citrónu je šnyt a na všem ho musíš mít.
Hustá omáčka z čehokoliv je redukce. To že si to dají je dedukce…
Těstoviny jsou pasta, rozvařený a basta…

Míchanej salát je Insalata Mista, zvládne každá pizda.
Zálivku nahradil dressing – všem českej názvům R.I.P…. kouří péro česnekovej dip…
Obloha je garnitura a ten náš zvyk, vymáchat to v octu, je zálivkový střik…
Tagliatelle na talíři je lůžko a mě je pak úžko, když sračku slepenou wegetou a medem, nazývají viniagrettem…

Konfitujeme, pošírujeme, blanšírujeme a gratinujeme – velice rádi naši práci takto pojmenujeme. Jo cizím názvům není rovno, často to ale stojí za hovno…
Hovno je hovno a neříkáme mu finální produkt metaformózy potravin, někdy je fakt na škodu být hodně IN…

Až bude papání naladěný par excellence, budou nám k hrobům klást hustý věnce…
Zatím těhle cizích názvů plný mladý srnky, umí používat jen mikrovlnky…
Pak zaplatí za jídlo dardu každej žgrd a bible kuchaře bude HostJeZmrd…

Facebook Pagelike Widget

UŽ JSTE ČETLI TYTO ČLÁNKY?

Kam by se na dnešní hosty pan spisovatel Hrabal!!!

      Jako může za to ten hic nebo co doprdele? Zmrdi jsou zmrdi a v hicu jsou ještě větší zmrdi. U nás v hotelu máme tři patra. Není to žádná ultra vzdálenost - každý patro šestnáct schodů. Výtah luxusní a rychlej. Měli jsme v jednom sále výstavu našich umělců a...

číst více

Motivace hladce a obrace v kuchyni či na place

      Jsem namotivovanej napsat Vám o motivaci. Motivace v gastronomii je slovo samo o sobě velmi demotivující. Motivace je taky velmi soukromá věc. Každej ji prožívá jinak. A každej se taky jinak motivuje. Je to daný povahou. Tak Vám tu popíšu, jak to vidím a proč už...

číst více

Dresscode v gastru – manekýni ze sekáče i stylisti

      Když vidím ty všecky ňuňánky v telce, tak si říkám ten Dresscode dneska je TOP. Máme fakt krásnej výběr hadrů. Číšníci i kuchaři. Vypadá to hezky a to nepřeberný množství barev, provedení a velikostí. U nás v podniku třeba číšníci nosí každej den jinou košili....

číst více
Share This