Vyberte stránku

Cesta do hlubin gastronomické duše

od | Lis 24, 2019 | Příběhy

 

 
 

Nazdárek mutanti. Předem omluva za nedodržení termínu. Měl jsem tu nějakej osobní fuckup a musel jsem vyhledat odbornou lékařskou pomoc. Toho psychiatra, co mi doporučili, jsem dával dvacet minut do kupy, když jsem na něj půl hodiny mluvil a on se sesypal. Takže mi opět nezbývá nic jinýho, než  jít po hlavě do Vás. Takže již po několikáté Vás nabádám – pohodlně se usaďte, našpicujte svoje oka a ať se nezamotate do jemného přediva mých myšlenkovych tokuch……

Dnešní úvaha začne tím, jestli jsme my, jako lidi pracující v gastru, dobří hosté???? Myšlenku mi přivedla víkendová zkušenost, kdy jsme tu měli rakouský tým vítězů nějaké světové soutěže v Barbecue. Nevím kde jsme k nim přišli, ale prostě se tu vyskytli a přijeli oslavit svůj úspěch večeří a noclehem se snídaní. Ten přerod postav jak v Perníkovým tátovi po pár pivech je prostě učebnicovým příkladem toho, jak si má člověk vybírat lidi do týmu. Není to tím “A teďka mi teda ukaž, jak umíš Lasagne!” s každým se musíš ožrat anebo sjet, abys věděl jakej je. Šikovní mohou být všichni, ale jen tímhle se dá poznat, jak to bude fungovat doopravdy. V každým týmu jsou vůdcové a pokud se budou ožralí chovat jako piče, tak celej tým bude vždycky na piču. Ovlivní ostatní. Aneb tvůj tým je tvoje zrcadlo. No a tihle hosté tu přípravu vážně podcenili. Chovali se jako zkurvený prasata, všecko zeblili, chtěli se rvát, zdrhali bez placení, odmítali zaplatit, s useklou láhví chtěl napadnout jeden druhýho. Posilnění chlastem a tím krátkodobým úspěchem, že někde něco vyhráli. Povýšenost, arogance atd jen pro to, že měli ve vedení tři takový zmrdy. 

Lidi jsou ovečky, vždy se přidají na stranu silnějšího. Že je kokot, to nikoho v tu chvíli nezajímá. Přece známe tu větu všichni ne? “On je dobrej, ale nesmí se napít!!” A vracím se k původní myšlence. Jací jsme hosté? Takoví ti chápaví, kteří si nikdy nebudou na nic stěžovat a poděkují za všecko, byť to nebylo třeba v úplným pořádku. Ale vědí, jaká je to tvrdá práce a ještě čísníka počastují hezkým dýžkem???

Nebo je v nás ta arogance a zloba, kterou si zažíváme dnes a denně v práci od Zmrdů a chceme se prostě jen pomstít a nebo si to zkusit, jaký je to z druhý strany. Je to v lidech. Znal jsem kreténa, kterej chodil ve svým volnu do svý práce na pivo a objednával si jen malý aby se kolega s protisměny prostě víc proběhl. Po každým cigáru chtěl vysypat popelník. A nikdo s tím nic neudělal. Vždycky se vetřel k nějakýmu stolu a pomlouval a pomlouval všechno a všechny. Hele všichni znáte ten supr pocit, když už chcete zavřít večer a najednou se dovalí banda ožralců a v jejím čele kolega pingl nebo kuchťa. Je to horší než nepříjemnej štamgast co??? Jojo znám to….

Rád cituju Cimrmana a Maršál Radecký říkal, že demokracie je taky pěkný svinstvo. Určitá forma diktatury musí v gastru bejt chca nechca. Začal bych tím, že v každý smlouvě má být odstaveček, kde se píše jak pracovníci ve svým volnu nesmí navštěvovat podnik, kde pracují, včetně jejich rodin. Zní to banálně ale něco na tom bude. Dát zaměstnaneckou slevu deset procent pro rodinné příslušníky je cesta do pekla. Minimálně pro duch kolektivu. A několikrát se mi to potvrdilo. Nadat si do pičí a bejt na všecky nepříjemnej, zhádat se jak kundy a řešit prachy ožralí, tak na to stačí přece jen jedinej firemní večírek ne??? Tam se ukáže vždycky všecko. Vrchol není Grand Prix v Brně, nebo pivní slavnosti či Vánoční brunch. Je to vždycky firemní večírek. Kdo se ožere, kdo se pohádá, kdo se porve a kdo s kým skončí v posteli. A proč bych nezmrdal obsluhu za to, když jsem byl za to samý před dvouma dnama sám zmrdán. Očičko za očičko…..

Já byl u táty v práci na kafi odpoledne v létě ještě když byla zahrádka. Tři hodiny jsem tam seděl a pozoroval to z druhý strany. Byl jsem tam poprvý a naposled. Proč taky. Jen jsem chtěl vidět jeho pracoviště.  Moc jsem si to užíval. A celý tři hodiny tam sedí kuchařka z protisměny a něco řeší. S lidma nebo s číšníkama. Já bych ji hnal svinským krokem. Mrdky tohohle typu dokáží neuvěřitelný věci. Tohle si nedávejte, to bude stát za hovno. Tohle teď oni neumí páč tam nejsem. Já vim že to znáte…Jelikož mi moje rodiště osvětluje rozvodna na Dukovanech a díky tý elektrárně tam mají všichni co žrát, tak si nemohu nevzpomenout na večerní povzdechy mých přátel. Pivko už nebudu ráno mám psychotesty. Není to vůbec hloupá věc lidi. V gastru bych to zavedl okamžitě. Na druhou stranu takovej nával jako k ČEZu gastronomie nemá. Takže bereme všéééééééééééckóóóóóó a pak to někdy tak vypadá….

Tak to je moje malá sonda do hlubin gasatronomické duše…..HostJeZmrd…

Facebook Pagelike Widget

UŽ JSTE ČETLI TYTO ČLÁNKY?

Ukaž mi, jak krájíš a já ti povím, kdo jsi!!

Ukaž mi, jak krájíš a já ti povím, kdo jsi!!

   Tak se už blíží nakupování dárků. No a co chcete koupit kuchařovi kromě Ostropeřce Mariánského? Třeba nějakej nožík? Nee. Říkám Ne dopředu. Jestli máte v rodině třeba chirurga, tak mu taky nekupujete skalpel v akci na Wishu. “Můj bratránek je švagr od Lewise...

číst více
Nežer, podívej se jak vypadáš!!!

Nežer, podívej se jak vypadáš!!!

   Už je to tady zase doprdele!!!! Koledy, svařáky, kaštany, kolekce a zelenej Alza Zmrd. Dneska jsme měli první Vánoční večírek. Bufetem to měli, pro nás v kuchyni dobře. Vystřílíš to a popiči. Je to furt stejný , stejná nuda. Hlavně výzdoba a nějakou větvičku do...

číst více
Share This