Vyberte stránku

Vy jste doktor psychologie? A kde máte praxi? U sporáku!!

od | Říj 27, 2019 | Příběhy

 

 
 

Zase jsem si vzpoměl na ty Čtyři dohody. Já se s tím samozřejmě nehodlám zabývat, ale na úvod jen chci říct, že je tam velice vtipně popsáno jak to chodí u výchovy dětí. Zbytek je totální psychologická manipulace. “Dítě je chytřejší než kdokoliv na světě. Ve škole se učíme blbosti a pak se je celej život odnaučujeme”. Každej kdo si spočítá jedna plus jedna ví, že z děti, který nebudou chodit do školy budou dementi. Homo sapiens je zvídavý magor, který se chce furt někam posunovat dopředu. Nikdo tu nechce Amazonský kmeny, který jsou modlou tady těch hlásičů přírodních, přirozenejch a čistejch forem života. Udělat ze společnosti bandu indiánů, co drží v ruce pazourek a chtějí s ním něco udělat. A vrátí se tam za tisíc let a oni se ještě furt ještě nerozhodli. Jo a pak přijde chřipečka a zbyde jen ten pazourek…..

Nechodit do školy a ignorovat různý systémy, byť jsou sebehorší jako komunismus či kapitalismus či příbuzný -ismy, by vedli jen a jen k anarchii a mnohem rychlejšímu zániku naší civilizace. A když se teďka všechno soustřeďuje velice moderně na člověka a jeho práva a potřeby, tak mi teda ve školách chybí psychologie. Ale už jako na základkách. Na prvních stupních. A teďka teda konečně se dostávám k oboru kuchař – číšník a pak teda maturita, chce-li někdo a má na to. Takový to “jseš blbej – pudeš vařit” už dávno neplatí. Myslím si a jsem přesvědčenej o tom, že mnohem důležitější je, vyučovat komunikaci mezi lidma než základ na guláš. Naučit je a nebo jim pomoci zvládat tu nejhorší situaci pro mladýho člověka po vyučení a sice kontakt s reálnou osobou……

Školáci a studenti žijí napůl ve virtuálním světě a nejsou naprosto připravení na konfrontaci s reálným světem. To vidím na učních třeba. Na co se učí ve škole vaření. Hloupost. Pokud je někdo komunikativní a kreativní, tak naučit se něco uklohnit je to poslední. Praxe vše každýho naučí. Všechny knihy stolničení a podobný publikace jsou naprosto zbytečný, když ti tam stojí u hrnce zombík s mobilem v ruce a s vyděšeným výrazem. A pokaždé když ho někdo osloví, sebou trhne jak pes, co dostal ránu do obojku. A jak reagují na sebemenší kritiku, to má člověk až strach jaká pak přijde reakce. To je hrůza nad hrůzu. Mě je vlastně úplně jedno jestli je někdo tomu oboru vyučen. Když má někdo o to zájem, tak z něj za rok máte člena týmu par excellence.  Pokud někdo neumí komunikovat, tak v životě neprodá ani polívku. A to může být sebelepší vývárek a stejně zkysne. Já nevím jak se všecky tyhle obory psychologie jmenují, ale to musí být alfa a omega všeho….

Pozor já si to nepletu s kurzama osobnostního rozvoje pro vyhořelé pětatřicátníky. Mě tu jde o elementární přípravu na konfrontaci mladých lidí s jejich zvoleným oborem a vůbec s vnějším světem.  Na co komu je že, ví jak má vypadat jíška podle nějaký učebnice, když se objeví poprvý v praxi a nějakéj ostřílenej matador mu řekne: “Hele sokolíku tohle děláš na piču, ser na to hoď to do prdele vole, já ti ukážu jak to má vypadat!!” Ve většině případů se jim hroutí svět. Nikdo jim v životě neřekl takovou škaredou věc, rodiče jim vtloukají, že jsou nejlepší a nejkrásnější. Internet jim od rána do večera mastí Ego. Na sociálních sítích postují fotku podzimního listí a mají desítky či stovky lajků jak romantičtí jsou a jak křehké dušičky mají. Těžko vysvětlovat těmto krásným mladým lidem, že se můžou na cokoliv zeptat. Mají strach a ani neví jak na to. …

Ať kuchař nebo šéfkuchař je prostě jen mentor. Od rána do večera řeší pouze a jen lidi. Svoje lidi. Musí o nich všecko vědět. Privátně, pracovně, zdravotně. Musí znát jejich limity a schopnosti i jejich nejlepší a nejhorší vlastnosti. Taky musí vědět, kdo s kým se snáší či naopak. Kdo kdy má volno a kdo a jak umí některou věc nejlépe a zajistit, aby ta věc byla hotová v případě, že dotyčný bude mít volno. Vše nalícované tak, aby host nic nepoznal. Kuchyň je prostě psychologická poradna. Nic víc, nic míň. Čím větší koncentrace ženskejch, tím víc problémů. Kuchař musí vědět, kdy koho zmrdat a jak ho zmrdat. Jak ho pochválit a kdy ho pochválit. Kdy promluvit do duše, kdy kritizovat a kdy jen naslouchat. A u každýho znát jeho limity. Jako nějaký stáže ve Francii v Provence, jooo proč né, ale pár semestrů psychologie by neškodilo. Feministky a vůbec ženy prominou….ale vedle rozpisu služeb by se hodil i menstruační kalendář. Starší kusy v přechodu nemusí, ty jsou protivný furt. ….

No a pak ještě k tomu všemu zařídit, aby zboží bylo, HACCP byl, meníčka napsaný byly, sezóní akce byly a byly uspokojeny všechny požadavky vedení. Aby každej věděl co má dělat. Kdo je smutnej, toho rozveselit. Kdo je moc na hrušce, vrátit na zem. Snažit se být respektován, zároveň milován a nebýt nenáviděn. Aby z toho nebyl ten zmiňovaný Amazonský prales. A hodně důležitá věc a sice dobře vycházet se servisem. A až tohle všecko bude klapat, tak se do práce můžeme i těšit…..

A nějak se úplně vytratilo to vaření co? Tak to taky občas děláme. Vaříme. A hosté přijdou jen kvůli tomu vaření a ono to je deset procent Vaší činnosti. O zbylejch devadesáti nemají ani šajnu. Před pár dny jsem čučel na nějaký Headlajny na Seznamu a psali, že vláda se bude zabývat předčasným odchodem do důchodu u vybraných náročných profesí. Tak prosím. Já bych navrhoval pro lidi pracující v gastru věkovou hranici 45let. S tím že důchod bude paušální. Aspoň patnáct litrů. Protože nám to z otrokářskejch zápočťáků a smluv všem vychází tak na jedenáct. A pokud budou sloužit nohy a játra, tak si to hodíme stejně do šedesáti. A posledních patnáct let života bychom mohli pobírat aspoň to, co má týpek čumící osm hodin denně v Boleslavi na robota, jak dává na kufr Superbu nálepku Laurin a Klement a dělá nám průměr republikové mzdy…..Tak zdareček

Facebook Pagelike Widget

UŽ JSTE ČETLI TYTO ČLÁNKY?

Když to nežereš, tak vypadni!!!

Když to nežereš, tak vypadni!!!

   Tuhle jsem přemýšlel, jestli je nutný dávat Zmrdům na výběr. Stejně jim nic není dobrý. Budou vymejšlet píčoviny, měnit přílohy a omáčky jen aby se zalíbili okolí a byli zajímaví. Vědí píču, jak co má chutnat a vypadat. Atd atd atd….. Není kurva líp člověku, co...

číst více
Share This